De Dirigent

Stijn Paredis (°1992) startte op twaalfjarige leeftijd met slagwerklessen aan de Academie Regio Tienen (ART) bij Pieterjan Vranckx, paukenist van deFilharmonie. Hij volgde de opleiding klassieke percussie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Koen Wilmaers en Carlo Willems, alsook de opleiding orkestdirectie onder Ivo Venkov. On 2016 behaalde hij er zijn Masterdiploma percussie. Momenteel studeert hij musicologie aan de KU Leuven.

Als percussionist is Stijn verbonden als eerste slagwerker aan het Leuvens Alumni Orkest (LAO) en tot 2015 aan het EuregioJeugdOrkest (EJO). Beide orkesten staan onder leiding van Hans Casteleyn.  In maart 2016 mocht hij na een geslaagde auditie meespelen in de OrkestAcademie van deFilharmonie. Daarnaast is hij stichtend lid van het ensemble Dimlicht.

Stijn concerteerde reeds in Georgië (Tnilisi), Italië (Bologna, Firenze), Spanje (Valencia), Oostenrijk (Wenen), Duitsland (Freiburg), Nederland (Rotterdam, Eindhoven, Tilburg …. ), tweemaal in China (o.a. Shanghai) en in eigen land (o.a. deSingel en de Munt). Met het EJO heeft Stijn in 2013 de eerste prijs gewonnen in de categorie Symfonische Orkesten van de wedstrijd Summa cum Lauda in Wenen. Deze wedstrijd ging door in de beroemde Gouden Zaal van het Musikverein en als hoofdprijs mocht het orkest het galaconcert in het Konzerthaus Wien afsluiten. In datzelfde seizoen verzorgden ze ook een concert in de Doelen in Rotterdam ter ere van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in Nederland. In juni 2015 speelde hij een concert in het Concertgebouw te Amsterdam waar hij met het EJO de tweede symfonie van Gustav Mahler heeft uitgevoerd.

In juni 2016 nam hij deel aan een 7-daagse masterclass in Manchester bij Benjamin Zander (Boston Philarmonic, Philharmonia Orchestra, Israel Philharmonic,  ….). Begin september 2016 dirigeerde hij Dvořák's negende symfonie in Bulgarije met de Rousse Philharmonic Orchestra.

Hij stond reeds samen op het podium met onder meer Liebrecht Vanbeckevoort, Johan van Iersel, Anne Cambier, Jef Neve, Jeroen Berwaerets, Yossif Ivanov en Hans Minnaar.

Als dirigent leidt Stijn sinds september 2013 het Koninklijk Familiakoor te Edegem en fungeert hij als assistent bij het Leuvens Alumni Orkest. In november 2015 organiseerde en dirigeerde hij een Beethovenconcert, met onder meer zijn zevende symfonie, in de Blauwe zaal van deSingel waarbij het orkest (Student Philharmonic genaamd) uitsluitend uit studenten van het Conservatorium van Antwerpen bestond. Vanaf oktober 2016 is Stijn dirigent van het nieuw Antwerps collectief Het Incident, waarmee hij hedendaagse muziek van jonge componisten zal uitvoeren.