Het Koor

Koninklijk Familiakoor Elsdonk

De geschiedenis van het Koninklijk Familiakoor Elsdonk begint in 1927, wanneer de parochie Heilige Familie in Edegem werd opgericht. Het gemengd koor ontstond in 1953 uit de samenvoeging van de eerste twee koren uit de parochie: het mannenkoor Sint-Cecilia en het vrouwenkoor Sint-Lucia. Onder leiding van Mon Fornoville klom het niveau van het Gemengd Koor Heilige Familie Elsdonk snel boven dat van een gemiddeld parochiekoor. De Edegemse zangers zongen mee in een aantal producties van de Koninklijke Vlaamse Opera. Andere hoogtepunten uit die periode waren de uitvoering van het oratorium Elias van Mendelssohn en de door de toenmalige BRT ingerichte concerten met uitvoering van de Mis in Es-dur van Franz Schubert en de Psalm XLVII van Florent Schmitt.

In 1977 kreeg het koor zijn koninklijk adjectief. Na het overlijden van Mon Fornoville in 1985, nam zijn zoon Paul de leiding over. Op zijn initiatief werd het zeventigjarige bestaan gevierd met de uitvoering van ‘Die Schöpfung’ van Haydn.

Eind 1999 nam Erik Demarbaix het dirigeerstokje over. Met hem volgden o.a. het concert ‘Mozart in de Basiliek’ in Edegem, de uitvoering van de Kleine Orgelmesse van Joseph Haydn in de Antwerpse Sint-Pauluskerk, en een concert ‘Van Benoit tot Van Steenberge’ als hommage aan Vlaamse componisten. Eind 2007 voerde het Familiakoor samen met vier andere koren en het Brussels Philharmonic Orchestra het oratorium “Het Bronzen Hart” van Gaston Feremans uit in de Mechelse kathedraal en de Antwerpse Kristus-Koningkerk naar aanleiding van de 100ste geboorteverjaardag van deze Vlaamse componist. In 2009 nam Erik Demarbaix afscheid van het koor met een romantisch lenteconcert.

Vervolgens nam Michiel Delanghe de muzikale leiding over. Na een programma met Britse koormuziek (Choral Evensong), een gevarieerd kerstconcert in 2010 en de uitvoering van het kerstoratorium van Camille Saint-Saëns in 2011 dirigeerde hij nog een Requiemconcert met muziek van Fauré en Rutter, alvorens in 2013 afscheid te nemen op een Ceciliaconcert met muziek van Johann Sebastian Bach en koorwerken uit de Belgische romantiek. Midden in dat concert gaf hij letterlijk het dirigeerstokje door aan Stijn Paredis als nieuwe dirigent, die vanavond al voor de vierde keer met het koor concerteert.