Het Koor

Koninklijk Familiakoor Elsdonk

De geschiedenis van het Koninklijk Familiakoor Elsdonk begint in 1927 wanneer de parochie Heilige Familie in Edegem werd opgericht. Het gemengd koor ontstond in 1953 uit de samenvoeging van de eerste twee koren uit de parochie: het mannenkoor Sint-Cecilia en het vrouwenkoor Sint-Lucia. Onder de leiding van Mon Fornoville klom het niveau van het Gemengd Koor Heilige Familie Elsdonk snel boven dat van een gemiddeld parochiekoor. De Edegemse zangers zongen zelfs al mee in een aantal producties van de Koninklijke Vlaamse Opera. Andere hoogtepunten uit die periode waren de uitvoering van het oratorium Elias van Felix Mendelssohn en de door de toenmalige BRT ingerichte concerten met de uitvoering van de Mis in Es-dur van Franz Schubert en de Psalm XLVII van Florent Schmitt.

In 1977 kreeg het koor zijn “koninklijk” adjectief. Na het overlijden van Mon Fornoville in 1985, nam zijn zoon Paul de leiding over. Op zijn initiatief werd het zeventigjarige bestaan gevierd met een uitvoering van 'Die Schöpfung' van Haydn. Eind 1999 nam Erik Demarbaix het dirigeerstokje over. Met hem volgden o.a. het concert ‘Mozart in de Basiliek’ in Edegem, de uitvoering van de Kleine Orgelmesse van Joseph Haydn in de Antwerpse Sint-Pauluskerk en een concert ‘Van Benoit tot van Steenberge’ als hommage aan Vlaamse componisten. Eind 2007 voerde het Familiakoor samen met vier andere koren en het Brussels Philharmonic Orchestra het oratorium “Het Bronzen Hart” van Gaston Feremans uit in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal en naar aanleiding van de 100ste geboorteverjaardag van deze Vlaamse componist, ook in de Antwerpse Kristus-Koningkerk. In april 2009 nam Erik Demarbaix afscheid van het koor met een romantisch lenteconcert.

Vervolgens nam Michiel Delanghe de muzikale leiding over. Na een programma met Britse koormuziek (Choral Evensong), een gevarieerd kerstconcert in 2010 en de uitvoering van het Kerstoratorium van Camille Saint-Saëns in 2011, dirigeerde hij nog een Requiemconcert met muziek van Gabriel Fauré en John Rutter. Hij nam in 2013 afscheid van het koor op een Ceciliaconcert met muziek van Johann Sebastian Bach en koorwerken uit de Belgische romantiek. Tijdens dat concert gaf hij letterlijk het dirigeerstokje door aan Stijn Paredis, de nieuwe dirigent. Met hem brachten de Edegemse zangers in 2014 een concert met muziek voor koor, soli en orkest van Felix Mendelssohn en in 2015 een concert met muziek uit de Belle Epoque. Het jaar nadien bracht het koor de wellicht eerste Belgische uitvoering van het Requiem van Saint-Saëns in een arrangement voor koor, vier soli, orgel en kamerorkest.

Maar in 2017, was het feest. Het Koninklijk Familiakoor Elsdonk vierde zijn 90ste verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid werd aan Sebastiaan van Steenberge gevraagd om een Missa Brevis te componeren voor koor, orgel en, speciaal voor deze feestelijke gelegenheid, strijkorkest. Deze Missa Sagrada Familia werd voor het eerst uitgevoerd op het koorconcert van 17 november 2017. De creatie van de versie voor koor en orgel vond plaats de zondag nadien, tijdens een Pontificale Ceciliamis voorgegaan door bisschop Johan Bonny.

Maar 2018 was weer een jaar apart: een English-Style-Promsconcert  met alles erop en eraan.

Op 1 februari 2019 namen we afscheid van Stijn Paredis en verwelkomden we Tom Van Der Plas om het koor strak in de maat te houden.

Vanavond, een buitenbeentje: enerzijds koormuziek uit bekende Italiaanse opera’s en anderzijds muziek uit “The Wild West” maar dan, ofwel gearrangeerd om door een 4-stemmig koor in close harmony gebracht te worden, ofwel in soloversie gezongen door bas-bariton Wilfried Van den Brande.

Geniet ervan met volle teugen.